Thank you for your donation!


Solved: Can’t connect to NAS
#15
Hi Simon,

I have a few questions.

1) You mentioned you tried connecting with your NAS IP address. From your logs, the IP address shows 10.1.1.5 that you manually put in. Your logs show the IP address for the PI is 192.168.68.117.

Well, the fact that those IP address subnets are totally different (the 10.1.1 and the 192.168.68 addresses) you will NEVER connect to your NAS (unless you have a high knowledge of network routing). Both the NAS and the PI must be on the same Address Range, so both 10.1.1.# or both 192.168.68.#

You mention above, that all your devices on your network have a .68 subnet, so why did you try to connect to the NAS (as shown in the logs above) with 10.1.1.5?

2) In your screen shot, you have tried to mount Volumes/music. This is incorrect has you have to have the NAS Name or IP first, then Volumes and music must be shared on the NAS. Also, the correct syntax is //nas name or ip/share/folder. There is no colon after the NAS name/IP address. so an example would be //nas name/sharename

Also to note above, you have to get the case (upper/lower case) correct as the pathnames are case sensitive.

With Synology NAS, it is best to turn on "Maximum SMB Protocol 3". This setting should be in the SMB configuration area.

You should also have a valid username and password to connect to the share with and that user needs full access on the share.

3) You state you have a Mac. Does the MAC connect to the NAS? If so, what is the "path" on the MAC show?

In your log above, it specifically states it cant find the NAS called Volumes, which shows that you are not using the correct format of the sharename. From the log: (20191004 232322 sourceMount(): Mount error: (mount error: could not resolve address for Volumes: Unknown error)).

To find your Macbook host name, a simple google search shows: Click the Apple logo in the top left corner, and then select System Preferences from the Apple Menu.Click on the Sharing icon. Your computer name will be listed at the top of the window that opens in the Computer Name field.

I think you need to configure your network correctly before stating the (software) is the problem and trying to switch between the different versions of software (Moode, Run, Volumio, etc). Also, SMB can be fiddly at the best of times. I suggest to use NFS (as did Sander mention above).

Rob
Pi 4B 2GB, HiFi Berry Digi+, Original 7" Raspberry Pi Screen, Ethernet Connected, Sandisk Ultra10 SD card, 5amp power supply (Drives the PI and Screen separately) streaming audio via NFS shares from QNAP NAS.
Reply


Messages In This Thread
Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-04-2019, 10:52 PM
RE: Can’t connect to NAS - by JST1963 - 10-05-2019, 12:37 AM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-05-2019, 12:45 AM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-05-2019, 01:42 AM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-05-2019, 01:52 AM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-06-2019, 06:30 AM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-07-2019, 02:17 AM
RE: Can’t connect to NAS - by Sander - 10-07-2019, 07:44 AM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-07-2019, 11:10 AM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-07-2019, 11:41 AM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-07-2019, 12:45 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-07-2019, 02:24 PM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-07-2019, 02:45 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-07-2019, 09:26 PM
RE: Can’t connect to NAS - by rb0135 - 10-08-2019, 07:39 AM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-08-2019, 09:44 AM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-08-2019, 07:57 AM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-08-2019, 12:11 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-08-2019, 12:19 PM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-08-2019, 12:49 PM
RE: Can’t connect to NAS - by rb0135 - 10-08-2019, 07:18 PM
RE: Can’t connect to NAS - by Onionhead - 10-08-2019, 08:18 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-08-2019, 09:27 PM
RE: Can’t connect to NAS - by Onionhead - 10-08-2019, 09:48 PM
RE: Can’t connect to NAS - by rb0135 - 10-08-2019, 09:58 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-09-2019, 01:21 PM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-09-2019, 01:47 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-09-2019, 01:47 PM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-09-2019, 01:56 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-09-2019, 02:02 PM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-09-2019, 02:26 PM
RE: Can’t connect to NAS - by TheOldPresbyope - 10-09-2019, 04:20 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-09-2019, 11:25 PM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-09-2019, 11:50 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-10-2019, 12:04 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-09-2019, 11:59 PM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-10-2019, 12:18 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-10-2019, 01:00 PM

Forum Jump: