Thank you for your donation!


Solved: Can’t connect to NAS
#24
(10-08-2019, 09:27 PM)simonmuller Wrote: Thanks again for your input.

Ok. I’ve slept on it and I think I’ve had an inkling of what it might be. Last night (I’m in Australia so probably on a different time zone to most of you) after trying unsuccessfully to change the IP address of the NAS manually, in desperation I hit the reset button which clears all the network configuration. Sure enough, instead of coming back with 10.1.1.5, it allocated 10.1.1.7, even though everything else is still a 192.168.68 subnet.

Now, everything used to be on the 10.1.1 subnet, I realise now, because the router modem I was using from my isp is at 10.1.1.1, hence the NAS being on that subnet. A couple of months ago I added a mesh router system to my home, which is obviously the source of the 192.168.68 subnet, but the NAS isn’t plugged into that, it’s still plugged directly into the original ISPs router, in the "comms cupboard" (linen cupboard) which is now mostly being just used as a modem, except that it also has the NAS plugged into it, hence it has its own little network. So, when it reset it was allocated an IP address from the old router.

Everything has been running a little weird since I got the mesh routers but I just put it down to me adjusting to the new type of network and I made do. Turns out I had two networks the whole time. I got them to talk to each other, mostly, but they were fighting me.

When I get home from work tonight I’ll plug the NAS directly into the new mesh router without the modem in the chain and reset it to see if it gets allocated a 192.168.168 address. I have a feeling it will.

I’ll report back

FYI - MY isp provided a modem/router that I have set to IP pass through mode and wifi is an Orbi RBK50. On my wifi all the devices have this format 10.0.0.X Last I found it helpful to assign a static ip to the RPI  
Reply


Messages In This Thread
Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-04-2019, 10:52 PM
RE: Can’t connect to NAS - by JST1963 - 10-05-2019, 12:37 AM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-05-2019, 12:45 AM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-05-2019, 01:42 AM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-05-2019, 01:52 AM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-06-2019, 06:30 AM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-07-2019, 02:17 AM
RE: Can’t connect to NAS - by Sander - 10-07-2019, 07:44 AM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-07-2019, 11:10 AM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-07-2019, 11:41 AM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-07-2019, 12:45 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-07-2019, 02:24 PM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-07-2019, 02:45 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-07-2019, 09:26 PM
RE: Can’t connect to NAS - by rb0135 - 10-08-2019, 07:39 AM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-08-2019, 09:44 AM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-08-2019, 07:57 AM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-08-2019, 12:11 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-08-2019, 12:19 PM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-08-2019, 12:49 PM
RE: Can’t connect to NAS - by rb0135 - 10-08-2019, 07:18 PM
RE: Can’t connect to NAS - by Onionhead - 10-08-2019, 08:18 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-08-2019, 09:27 PM
RE: Can’t connect to NAS - by Onionhead - 10-08-2019, 09:48 PM
RE: Can’t connect to NAS - by rb0135 - 10-08-2019, 09:58 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-09-2019, 01:21 PM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-09-2019, 01:47 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-09-2019, 01:47 PM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-09-2019, 01:56 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-09-2019, 02:02 PM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-09-2019, 02:26 PM
RE: Can’t connect to NAS - by TheOldPresbyope - 10-09-2019, 04:20 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-09-2019, 11:25 PM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-09-2019, 11:50 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-10-2019, 12:04 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-09-2019, 11:59 PM
RE: Can’t connect to NAS - by Tim Curtis - 10-10-2019, 12:18 PM
RE: Can’t connect to NAS - by simonmuller - 10-10-2019, 01:00 PM

Forum Jump: