Thank you for your donation!


Problem: RPi1 and Wifi dongle doesnt connect to wifi
#1
Hi.

I have a RPI 1 with a USB dongle Wifi and Moode 6.4.2, I cant connect to my Wifi.

I've tested the same SD Card on a RPI4 and it can connect to Wifi correctly without actions.

Previously, I used the same hardware with Moode 4.4 and its work!

My "wpa_supplicant.conf"

Code:
pi@moode:~ $ sudo cat /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
#########################################
# This file is automatically generated by
# the player Network configuration page.
#########################################

country=ES
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1

network={
ssid="Xiaomi"
scan_ssid=1
psk=XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
}
pi@moode:~ $

Result from "moodeutl -l shows", I've connected the eth few minutes after RP1 boot:

Code:
20200217 204633 worker: -- Network
20200217 204633 worker: eth0 exists
20200217 204634 worker: eth0 wait 0 for IP address
20200217 204637 worker: eth0 wait 1 for IP address
20200217 204641 worker: eth0 wait 2 for IP address
20200217 204644 worker: eth0 wait 3 for IP address
20200217 204647 worker: eth0 wait 4 for IP address
20200217 204650 worker: eth0 address not assigned
20200217 204651 worker: wlan0 exists
20200217 204651 worker: wifi country (ES)
20200217 204651 worker: wlan0 trying SSID (Xiaomi)
20200217 204651 worker: wlan0 wait 0 for IP address
20200217 204655 worker: wlan0 wait 1 for IP address
20200217 204658 worker: wlan0 wait 2 for IP address
20200217 204701 worker: wlan0 wait 3 for IP address
20200217 204705 worker: wlan0 wait 4 for IP address
20200217 204708 worker: wlan0 no IP addr for SSID (Xiaomi)
20200217 204708 worker: wlan0 AP mode started
20200217 204746 worker: wlan0 wait 0 for IP address
20200217 204750 worker: wlan0 wait 1 for IP address
20200217 204754 worker: wlan0 wait 2 for IP address
20200217 204757 worker: wlan0 unable to start AP mode
20200217 204757 worker: no active network interface
20200217 204757 worker: -- Audio

I see led clinked in the Wifi Dongle, but no connection.
   

Any idea?
Reply
#2
Hi.

Finally, I've found the error... Buster versions doen't include the correct driver for RTL8188eu WiFi chip.
I have a USB WiFi Dongle with this chip.

It's necessary to install the correct driver from:
http://downloads.fars-robotics.net/wifi-...u-drivers/

Can you include it in new releases?

Regards.
Reply
#3
(04-30-2020, 07:01 PM)MephistoXoL Wrote: Hi.

Finally, I've found the error... Buster versions doen't include the correct driver for RTL8188eu WiFi chip.
I have a USB WiFi Dongle with this chip.

It's necessary to install the correct driver from:
http://downloads.fars-robotics.net/wifi-...u-drivers/

Can you include it in new releases?

Regards.

Nice find.

A quick search of the RaspberryPi.org forums shows 358 hits on "8188eu".

I don't know how Tim feels about this, but I'd think he would be uncomfortable trying to carry along drivers which are outside the RPi repo. Then moOde developers would have to start tracking kernel/driver mismatches over time. 

You found the good source of compiled drivers maintained by "Mr. Engman", who's been doing this for nearly a decade. Maybe we should just point to that info (and Mr. E's post in the RPi forums) either in the setup notes or on this site.

Regards,
Kent
Reply


Forum Jump: