Thank you for your donation!


Solved: No Web-UI after wifi-setup
#1
Hello,

unfortunately my start in your forum starts with a cry for help Wink
I switched from runeaudio to moodeaudio but setting access to wifi seems to be stucked in the middle of setup..

I have a Raspi 4 (2GB) with a Mamboberry DAC. Moode version is the latest 6.5.2.

Initial setup via the local website over ethernet works. So, at this point I can access the webui and hear music. Then I set up my wifi, do a clean shutdown via the menu.
After removing the lan-cable and powering up again, the web interface is not accessible anymore - even if I connect the ethernet again and try over it.

The log (moodeutl -l) seems to be fine before setting the wifi up. Afterwards, it doesn't show anything past the filesystem:
20200521 041850 worker: -- Start
20200521 041850 worker: Successfully daemonized
20200521 041850 worker: Integrity check (passed)
20200521 041850 worker: Session loaded
20200521 041850 worker: Debug logging (off)
20200521 041850 worker: Device raw: (0:ALSA|1:empty|i2s:none)
20200521 041850 worker: Device cfg: (On-board audio device|0|0|PCM|0)
20200521 041851 worker: ALSA volume set to (0%)
20200521 041851 worker: -- System
20200521 041852 worker: Host     (moode)
20200521 041852 worker: moOde    (6.5.2 2020-05-03)
20200521 041852 worker: Raspbian (10.3)
20200521 041852 worker: Kernel   (4.19.115-v7l+ #1305)
20200521 041852 worker: Platform (Pi-4B 2GB v1.1)
20200521 041852 worker: ARM arch (armv7l, 32-bit kernel)
20200521 041852 worker: MPD ver  (0.21.22)
20200521 041852 worker: CPU gov  (ondemand)
20200521 041852 worker: USB boot not available
20200521 041852 worker: File system expanded
 ..and here it ends.. (before setting wlan up here network,  audio, mpd.. showed up) 
 
Curiously, the ssh access via wifi (as well as via ethernet when plugging in again) still is working.
 
So far I tried
- static ip as well as dhcp
- manually setting up wifi via wpa_supplicant.conf
- expanding the filesystem manually (shouldn't do any harm but also no good at this point, I think.. as it worked before.. just doing so because it was the last log, next would be hdmi port - doesn't shows up but I don't see which problems this could do to the webinterface..) 
- letting ethernet active but only unplugging it, manually deactivating ethernet via ssh, deactivating it same time when setting up wifi (via web-ui)
- powering via usb instead of via i2s (mamboberry)
- not setting the Mamboberry but setting wifi up first
- removing the audio device, repeating every step (without the Mamboberry hat, so without any audio device)
- restarting servers via moodeutl -r (message 'watchdog.sh: no process found' pops up before restarting - tbh, I have absolutely no clue if this helps at all and what it does, I just saw it and tried because I don't know what's going up there down the rabbithole..)
- tried a different sd card (yep I know, doesn't make any sense..)

Everytime it ends up the same -as soon as wifi is on, I only can access via ssh but webui is not working anymore.

Anyone has an idea for what possible errors I can look next?

Any help would be awesome! Here in Germany today's a day off and I was so hard looking forward to fiddle around with my new baby Smile
Reply
#2
Write a fresh image to SD Card, connect Ethernet cable, power up then post the output from Sysinfo. Don't make any manual modifications to any files or install any 3rd party tweaks or software.

Place it in a code box for readability. Its the 5th or 3rd button from right on the toolbar depending on whether composing new thread or posting to existing thread.

Code:
sudo /var/www/command/sysinfo.sh
Reply
#3
Hi,
I did so, with the audio device attached. Everything's untouched (and unconfigured).
Code:
S Y S T E M   P A R A M E T E R S

moOde release           = 6.5.2 2020-05-03</li>
Raspbian OS             = 10.3
Linux kernel            = 4.19.115-v7l+ #1305
Platform                = Pi-4B 2GB v1.1
Architecture            = armv7l (32-bit)
System uptime           = up 2 minutes
Timezone                = America/Detroit
Current time            = 2020-05-21 07:19:26

Host name               = moode
Ethernet address        = 192.168.1.11
Ethernet MAC            = dc:a6:32:52:07:c3
WLAN address            = unassigned
WLAN MAC                = dc:a6:32:52:07:c4
WLAN country            = US

SoC identifier          = bcm2711
Core count              = 4
Kernel timer freq       = 100 Hz
SDCard freq             = 50 MHz
USB boot                = not available
Warranty                = OK

Root size               = 3.4G
Root used               = 79%
Root available          = 703M
Root expand             = not expanded
Memory free             = 1687 MB
Memory used             = 85 MB
SoC temperature         = 47.2°C

CPU governor            = ondemand
Onboard WiFi            = On
Onboard BT              = On
HDMI output             = On
LED state               = 1,1
Eth addr wait           = On
Max USB current         = Off
USB (UAC2) fix          = Off
Pi-3B+ eth fix          = Off
SSH term server         = Off

PHP-FPM version         = 7.3.11
NGINX version           = 1.14.2
SQLite3 version         = 3.27.2
Hostapd version         = 2.8-devel
WiringPi version        = 2.50
RPi.GPIO version        = 0.7.0

A U D I O   P A R A M E T E R S

Audio device            = On-board audio device
Interface               = SoC
Mixer name              = PCM
Hardware volume         = Controller detected
Max ALSA volume         = 100
Max MPD volume          = 100
Volume step limit       = 10
Audio source            = Local
Output device           = Local
Resume MPD              = No
Volume knob             = 0
Volume mute             = Unmuted
Saved MPD vol           = 0
Preamp volume           = 0
ALSA version            = 1.1.8-1+rpt1
SoX version             = 0.1.2-3

Bluetooth controller    = Off
Pairing agent           = Off
Airplay receiver        = Off
Spotify receiver        = Off
Squeezelite             = Off
UPnP client             = Off
DLNA server             = Off
GPIO button handler     = Off
UPnP browser            = Off

Auto-shuffle            = Off
Autoplay                = Off
Rotary encoder          = Off
Encoder params          = 100 2 3 23 24
USB volume knob         = Off
Polarity inversion      = Off
Crossfeed               = Off
Crossfade               = Off
Parametric EQ           = Off
Graphic EQ              = Off
MPD httpd               = Off

A P P E A R A N C E   S E T T I N G S

Themes and backgrounds
----------------------
Theme                   = Default
Accent color            = Emerald
Alpha blend             = 1.0
Adaptive background     = No
Background image        = No
Cover backdrop          = No
Cover blur              = 20px
Cover scale             = 1.25

Library options
----------------------
Instant play action     = Add/Play
Show tagview genres     = Yes
Show tagview covers     = Yes
Ellipsis limited text   = No
Albumview sort order    = by Artist
Tagview sort order      = by Artist
Compilation identifier  = Various Artists
Recently added          = 1 Month
Ignore articles         = a,an,the
UTF8 character filter   = No
Hi-res thumbs           = Auto
Cover search pri        = Embedded cover
Pixel ratio             = 1

Coverview screen saver
----------------------
CoverView auto-display  = Never
CoverView style         = Gradient (Linear)

Other options
----------------------
Font size               = Normal
Auto-shuffle filter     = None
Extra metadata          = track,disc,date,composer,encoded
Playback history        = No

M P D   S E T T I N G S

Version                 = 0.21.22
Volume control          = software
ALSA device             = hw:0
SoX resampling          = disabled
SoX quality             = very high
SoX multithreading      = off
DSD over PCM (DoP)      = no
Replaygain              = off
Replaygain preamp       = 0
Volume normalization    = No
Audio buffer            = 4096 (kb)
Output buffer size      = 131072 (kb)

B L U E T O O T H   S E T T I N G S

Bluetooth ver           = 5.50
Bluealsa ver            = 2.0.0
Speaker sharing         = No
Resume MPD              = No
PCM buffer time         = 500000 (μs)

A I R P L A Y   S E T T I N G S

Version                 = 3.3.6
Friendly name           = Moode Airplay
ALSA device             = hw:0
Interpolation           = soxr
Output bit depth        = S16
Output sample rate      = 44100
Session interruption    = no
Session timeout         = 120 (ms)
Latency offset          = 0.0 (secs)
Audio buffer            = 0.2 (secs)
Resume MPD              = No

S P O T I F Y   S E T T I N G S

Friendly name           = Moode Spotify
ALSA device             = plughw:0
Bit rate                = 160
Initial volume          = 0
Volume curve            = Logarithmic
Volume normalization    = No
Normalization pregain   = 0
Autoplay                = No
Resume MPD              = No

S Q U E E Z E L I T E   S E T T I N G S

Version                 = 1.8.7-1052 "DSD/SRC enabled"
Friendly name           = Moode
ALSA device             = hw:0
ALSA params             = 80:4::1
Output buffers          = 40000:100000
Task priority           = 45
Codec list              = flac,pcm,mp3,ogg,aac,alac,dsd
Other options           = -W -D 500 -R E -S /var/local
Resume MPD              = No

L O C A L   D I S P L A Y   S E T T I N G S

Local UI display        = Off
Mouse cursor            = On
Screen blank            = 600 Secs
Wake display on play    = Off
Brightness              = 255
Pixel aspect ratio      = Default
Rotate screen           = 0 Deg

M O O D E   S T A R T U P   L O G

20200504 063925 worker: -- Start
20200504 063925 worker: Successfully daemonized
20200504 063925 worker: Integrity check (passed)
20200504 063925 worker: Session loaded
20200504 063925 worker: Debug logging (off)
20200504 063925 worker: Device raw: (0:ALSA|1:empty|i2s:none)
20200504 063925 worker: Device cfg: (On-board audio device|0|0|PCM|0)
20200504 063925 worker: ALSA volume set to (0%)
20200504 063926 worker: -- System
20200504 063927 worker: Host     (moode)
20200504 063927 worker: moOde    (6.5.2 2020-05-03)
20200504 063927 worker: Raspbian (10.3)
20200504 063927 worker: Kernel   (4.19.115-v7l+ #1305)
20200504 063927 worker: Platform (Pi-4B 2GB v1.1)
20200504 063927 worker: ARM arch (armv7l, 32-bit kernel)
20200504 063927 worker: MPD ver  (0.21.22)
20200504 063927 worker: CPU gov  (ondemand)
20200504 063927 worker: USB boot not available
20200504 063927 worker: File system not expanded yet
20200504 063927 worker: HDMI port on
20200504 063928 worker: File check (OK)
20200504 063928 worker: -- Network
20200504 063928 worker: eth0 exists
20200504 063928 worker: IP addr (192.168.1.11)
20200504 063928 worker: Netmask (255.255.255.0)
20200504 063928 worker: Gateway (192.168.1.1)
20200504 063928 worker: Pri DNS (192.168.1.1)
20200504 063928 worker: Domain  (localdomain)
20200504 063928 worker: wlan0 exists
20200504 063928 worker: wifi country (US)
20200504 063928 worker: wlan0 SSID is blank
20200504 063928 worker: eth0 addr exists, AP mode not started
20200504 063928 worker: wlan0 address not assigned
20200504 063928 worker: -- Audio
20200504 063928 worker: ALSA outputs unmuted
20200504 063928 worker: ALSA card number (0)
20200504 063928 worker: Audio output (On-board audio device)
20200504 063929 worker: Audio formats (U8, S16_LE)
20200504 063929 worker: ALSA mixer name (PCM)
20200504 063929 worker: MPD volume control (software)
20200504 063929 worker: Hdwr volume controller exists
20200504 063929 worker: Max ALSA volume (100%)
20200504 063929 worker: Reset renderer active flags
20200504 063929 worker: -- MPD
20200504 063929 worker: MPD conf updated
20200504 063929 worker: MPD started
20200504 063930 worker: MPD accepting connections
20200504 063930 worker: Configure MPD outputs
20200504 063930 worker: MPD output 1 ALSA default (on)
20200504 063930 worker: MPD output 2 ALSA crossfeed (off)
20200504 063930 worker: MPD output 3 ALSA parametric eq (off)
20200504 063930 worker: MPD output 4 ALSA graphic eq (off)
20200504 063930 worker: MPD output 5 ALSA polarity inversion (off)
20200504 063930 worker: MPD output 6 ALSA bluetooth (off)
20200504 063930 worker: MPD output 7 HTTP stream (off)
20200504 063930 worker: MPD crossfade (off)
20200504 063930 worker: -- Feature availability
20200504 063930 worker: Source select (available)
20200504 063930 worker: Source select (source: MPD)
20200504 063930 worker: Source select (output: On-board audio device)
20200504 063930 worker: Bluetooth (available)
20200504 063930 worker: Airplay renderer (available)
20200504 063930 worker: Spotify renderer (available)
20200504 063930 worker: Squeezelite renderer (available)
20200504 063930 worker: UPnP renderer (available)
20200504 063930 worker: DLNA server (available)
20200504 063930 worker: UPnP browser (available)
20200504 063930 worker: Audio scrobbler (available)
20200504 063930 worker: GPIO button handler (available)
20200504 063930 worker: -- Music sources
20200504 063930 worker: USB sources (none attached)
20200504 063930 worker: NAS and UPnP sources (none configured)
20200504 063930 worker: -- Miscellaneous
20200504 063930 worker: USB volume knob (Off)
20200504 063930 worker: USB auto-mounter (udisks-glue)
20200504 063930 worker: LED0 (On)
20200504 063930 worker: LED1 (On)
20200504 063930 worker: Saved MPD vol level (0)
20200504 063930 worker: Preamp volume level (0)
20200504 063930 worker: MPD volume level (0) restored
20200504 063930 worker: ALSA volume level (100%)
20200504 063930 worker: Auto-play (Off)
20200504 063930 worker: Maintenance interval (3 hrs)
20200504 063930 worker: Screen saver activation (Never)
20200504 063930 worker: Session permissions (OK)
20200504 063930 worker: Watchdog started
20200504 063930 worker: Ready

Right now I avoided to try an older version. If that's necessary I'll do nevertheless..
Thanks for having a look..
Reply
#4
Did you remember to save your wifi settings before rebooting?
Reply
#5
Prolly need to set WiFi country to Germany

20200504 063928 worker: wifi country (US)
Reply
#6
(05-21-2020, 11:39 AM)kit1cat Wrote: Did you remember to save your wifi settings before rebooting?

Yes, I did so. I was also able to access the raspi over wifi (via ssh). So generally the configuration of wifi seems to be working, so at first I was rather thinking of a problem with the server daemon or something like that. Unfortunately I'm not that much of a linux expert, so it's just like pointing in the dark.. Smile
Reply
#7
(05-21-2020, 11:50 AM)Tim Curtis Wrote: Prolly need to set WiFi country to Germany

20200504 063928 worker: wifi country (US)

Ah sorry, I didn't mention that, while configuring the wifi I had set it up to Germany. 
My before posted log was an untouched and unedited system after reboot, also without changing to wifi. 

Now I just set up wifi (and nothing else, just entered SSID, password, country, saved it, shut down, removed ethernet cable, powered up).
Then I tried to get the output of the shellscript you mentioned again - but nothing happens, it (ssh connection) just doesn't react anymore. I still can log in via another ssh connection, so not the whole raspi is freezing, but the ssh connection I run the shell script in. And, of course, web-ui not working anymore..
Reply
#8
deleted: double post.. sry..
Reply
#9
Are you using moode.local or the ip address of the pi in your browser?
Reply
#10
I've used the IP and tried http://moode as well (as I understood it, moode.local is switched of as soon as you enter another wlan's credentials and used only for ad-hoc mode, while I'm going through a router). I also switched IPv6 off for testing but it doesn't change anything.
Reply


Forum Jump: