Thank you for your donation!


No sound from Mcfifo
#1
I just ordered a RPI and installed moode for my RPI>IsolatorPI>Ian's MCFifo>MCDualXO>Buffalo 3 SE but there is no data being received by the dac when music is played.
I've tried using the buffalo and fifo II firmware in the moode player with no results.
Does the moode not work with the Mcfifo?
Reply
#2
Have you verified I2S signal is being output by Raspberry Pi?

Feel free to post the output from System info and I'll have a look to see if there is anything suspicious.

Menu / Configure / System
Menu / System info
Reply
#3
There was a data signal being presented when using the fifo as the master clock.
I tried using the PI as master and bypassed the FIFO connecting the PI/IsolatorPI directly to the Buffalo dac but there is no clock signal at all on MCLK when I configure the IsolatorPI for Either master or slave mode.


Sys info here

Devices

I2S audio device
Buffalo II/IIIse SET
Set this to None if using a USB audio device.
Auto-play will be turned off as part of updating this setting.
Driver options
None available SET
Chip/Device options
EDIT SETTINGS
ALSA volume (%)


Hardware volume controller not detected
MPD

MPD options
EDIT SETTINGS

RESTART MPD service
Rotary encoder
ON
OFF

100 2 3 4 5
SET
Auto-shuffle
ON
OFF
SET
Autoplay after start
ON
OFF
SET
Crossfade (secs)

0
SET
Crossfeed
Off SET
Parametric EQ
Off SET
CONFIGURE EQ curve
Graphic EQ
Off SET
CONFIGURE EQ curve
Renderers

Bluetooth
ON
OFF

Moode Bluetooth
SET Speaker sharing
ON
OFF
SET Resume MPD
No SET
CONFIGURE Bluetooth
RESTART Bluetooth
Airplay
ON
OFF

Moode Airplay
SET Resume MPD
No SET
CONFIGURE Airplay
RESTART Airplay
Squeezelite
ON
OFF
SET Resume MPD
No SET
CONFIGURE Squeezelite
RESTART Squeezelite
UPnP
UPnP Client
ON
OFF

Moode UPNP
SET
CONFIGURE UPnP
RESTART UPnP
DLNA server
ON
OFF

Moode DLNA
SET
REBUILD Database
VIEW Status of db update
Services

Audio scrobbler
ON
OFF

userid
SET

password

×
System Information

S Y S T E M P A R A M E T E R S

Date and time = 2018-09-26 14:29:41
System uptime = up 2 minutes
Timezone = America/New_York
moOde = Release 4.2 2018-07-11

Host name = moode
ETH0 IP = unassigned
ETH0 MAC = b8:27:eb:9e:8b:f6
WLAN0 IP = 192.168.1.23
WLAN0 MAC = b8:27:eb:cb:de:a3
WiFi country = US

HDWR REV = Pi-3B+ 1GB v1.3
SoC = BCM2835
CORES = 4
ARCH = armv7l
RASPBIAN = 9.4
KERNEL = 4.14.54-v7+
KTIMER FREQ = 100 Hz
USB BOOT = enabled
Warranty = OK

ROOT size = 15G
ROOT used = 14%
ROOT avail = 12G
FS expand = expanded
MEM free = 694 MB
MEM used = 55 MB
Temperature = 44.0°C

CPU GOV = performance
MPD SCHDPOL = TS
P3-WIFI = On
P3-BT = Off
HDMI = Off
ETH0 CHECK = On
MAX USB CUR = Off
UAC2 FIX = Off
SSH server = Off

LED0 = on
LED1 = on

C O R E S E R V E R S

PHP-FPM = 7.0.30
NGINX = 1.10.3
SQLite = 3.16.2

C P U L O A D

CPU %usr %sys %idle
all 0.00 0.00 100.00
0 0.00 0.00 99.49
1 0.00 0.00 100.00
2 0.00 0.00 100.00
3 0.00 0.00 100.00

P R O C E S S L O A D

PRI RTPRIO COMMAND %MEM PSR %CPU
19 - sysinfo.sh 0.2 2 1.5
19 - systemd 0.6 2 1.4
19 - php-fpm7.0 1.2 0 1.1
19 - kworker/0:1 0.0 0 0.7
19 - sudo 0.3 3 0.5
19 - kworker/0:3 0.0 0 0.3
19 - systemd-journal 0.4 1 0.3
19 - systemd-udevd 0.3 2 0.3
19 - mmcqd/0 0.0 1 0.1

C L O C K F R E Q U E N C I E S

arm = 1400 MHz pwm = 0 MHz
core = 400 MHz emmc = 200 MHz
h264 = 300 MHz pixel = 0 MHz
isp = 300 MHz vec = 0 MHz
v3d = 300 MHz hdmi = 0 MHz
uart = 48 MHz dpi = 0 MHz

SD card = 50 MHz

S Y S T E M V O L T A G E S

core = 1.3750V
sdram controller = 1.2500V
sdram I/O = 1.2500V
sdram chip = 1.2250V

U I C U S T O M I Z A T I O N S

Theme = Standard
Accent color = Emerald
Alpha blend = 1.0
Adaptive background = No
Background image = No
Playback history = No
Extra metadata = Yes
Library = Artist

A U D I O P A R A M E T E R S

Audio device = Buffalo II/IIIse
Interface = I2S
Hdwr volume = None
Mixer name = Digital
Output stream = Closed
ALSA version = 1.1.3-5+rpi3
SoX version = 0.1.2-2

Volume knob = 0
Volume mute = Unmuted

Bluetooth controller = Off
Airplay receiver = Off
Squeezelite = Off
UPnP client = Off
DLNA server = Off

Rotary encoder = Off
Encoder params = 100 2 3 4 5
Crossfeed = Off
Parametric EQ = Off
Graphic EQ = Off
Auto-shuffle = Off
Autoplay = Off
MPD crossfade = Off

M P D S E T T I N G S

Version = 0.20.20
Volume control = disabled
ALSA device = hw:0
SoX resampling = disabled
SoX quality = very high
SoX multithreading = off
Audio buffer (kb) = 4096
Buffer before play = 10%
Output buffer size (kb) = 81920
Volume normalization = no
DSD over PCM (DoP) = no
Replay gain = off

B L U E T O O T H S E T T I N G S

Bluetooth ver = 5.49
Bluealsa ver = Turn BT on for version info
Speaker sharing = No
Resume MPD = No

A I R P L A Y S E T T I N G S

Version = 3.1.7
Friendly name = Moode Airplay
ALSA device = hw:0
Volume mixer = auto
Resume MPD = No
Output bit depth = S16
Output sample rate = 44100
Session interruption = no
Session timeout (ms) = 120
Audio buffer (secs) = 0.0

S Q U E E Z E L I T E S E T T I N G S

Version = 1.8.7-1052 "DSD/SRC enabled"
Friendly name = Moode
ALSA device = hw:0
ALSA params = 80:4::1
Output buffers = 40000:100000
Task priority = 45
Codec list = flac,pcm,mp3,ogg,aac,alac,dsd
Resume MPD = No
Other options = -W -D 500 -R E -S /var/loca

M O O D E L O G

20180926 142223 worker: - Start
20180926 142224 worker: Successfully daemonized
20180926 142224 worker: Session loaded
20180926 142224 worker: Debug logging (off)
20180926 142224 worker: - Platform
20180926 142225 worker: Host (moode)
20180926 142225 worker: Hdwr (Pi-3B+ 1GB v1.3)
20180926 142225 worker: Arch (armv7l)
20180926 142225 worker: Rasp (9.4)
20180926 142225 worker: Kver (4.14.54-v7+)
20180926 142225 worker: Ktyp (Standard)
20180926 142225 worker: Gov (performance)
20180926 142225 worker: Rel (Moode 4.2 2018-07-11)
20180926 142225 worker: Upd (None)
20180926 142225 worker: MPD (0.20.20)
20180926 142225 worker: USB boot enabled
20180926 142225 worker: File system expanded
20180926 142225 worker: HDMI port off
20180926 142225 worker: File check ok
20180926 142225 worker: - Network
20180926 142226 worker: eth0 exists
20180926 142226 worker: eth0 wait 0 for IP address
20180926 142229 worker: eth0 wait 1 for IP address
20180926 142232 worker: eth0 wait 2 for IP address
20180926 142235 worker: eth0 wait 3 for IP address
20180926 142238 worker: eth0 wait 4 for IP address
20180926 142735 worker: eth0 wait 5 for IP address
20180926 142738 worker: eth0 wait 6 for IP address
20180926 142741 worker: eth0 wait 7 for IP address
20180926 142744 worker: eth0 wait 8 for IP address
20180926 142747 worker: eth0 wait 9 for IP address
20180926 142750 worker: eth0 address not assigned
20180926 142751 worker: wlan0 exists
20180926 142751 worker: wifi country (US)
20180926 142751 worker: wlan0 trying SSID (Our Own Private Idaho Orbi)
20180926 142751 worker: wlan0 (192.168.1.23)
20180926 142751 worker: - Audio
20180926 142751 worker: ALSA outputs unmuted
20180926 142751 worker: ALSA card number (0)
20180926 142751 worker: Audio out (I2S audio device)
20180926 142751 worker: Audio dev (Buffalo II/IIIse)
20180926 142751 worker: ALSA mixer name (Digital)
20180926 142751 worker: MPD volume control (disabled)
20180926 142751 worker: Hdwr volume controller not detected
20180926 142751 worker: - Services
20180926 142751 worker: Reset renderer active
20180926 142753 worker: MPD started
20180926 142753 worker: MPD scheduler policy (time-share)
20180926 142753 worker: Configure MPD outputs
20180926 142753 worker: MPD output 1 ALSA default (on)
20180926 142753 worker: MPD output 2 ALSA crossfeed (off)
20180926 142753 worker: MPD output 3 ALSA parametric eq (off)
20180926 142753 worker: MPD output 4 ALSA graphic eq (off)
20180926 142753 worker: MPD output 5 ALSA bluetooth (off)
20180926 142753 worker: MPD crossfade (off)
20180926 142753 worker: - Music sources
20180926 142753 worker: USB source (EC2C-DC0F)
20180926 142753 worker: NAS sources (none configured)
20180926 142753 worker: - Miscellaneous
20180926 142753 worker: Volume level (0) restored
20180926 142753 worker: Maintenance interval (21600)
20180926 142753 worker: Screen saver timeout (Never)
20180926 142753 worker: Watchdog started
20180926 142753 worker: Ready
Reply
#4
I don't see anything odd in the moOde log, but I don't know how the device chain is supposed to be configured as far as master/slave, jumpers, cable assy etc.

I'd suggest contacting Ian (@iancanada) via mail or in one of his diyAudio threads and ask him (1) what Raspberry Pi I2S driver to use and (2) whats the correct or optimum config/jumper settings for the device chain

RPI>IsolatorPI>Ian's MCFifo>MCDualXO>Buffalo 3 SE

-Tim
Reply
#5
Ian told me to see if there is any signal on the I2S pins on the PI and there wasn't.
I used pin 18/19/21
He says to "fix the problem of your RPi or software first" but the Pi is brand new and you said the software is working?
Reply
#6
"I used pin 18/19/21"
presume you mean gpio pins and not pin number ??

+ Ground ??? surprising how many forget that....
Reply
#7
Yeah ground too Tongue
Reply


Forum Jump: