Thank you for your donation!


Problem: NFS Not Mounting
#1
Hi there,

All of a sudden a few weeks back, Moode 7.1 stopped working for me. I could remote in or use the local touchscreen. No sound will play.

Finally,. I just had some time to investigate. I got one error for the ALSA volume set to 0. I changed that and ran moodeutl -l again.


Code:
Source
NOTE: After saving or removing the source, return to Playback or Library then select "Update library" from the Menu.
Server
Type
Path
Path manually
Name
Friendly name (alias) for this Music source.
Advanced
Charset
Rsize
Wsize
Mount flags
vers=1.0, 2.0, 3.0, 3.1 etc may be needed and/or sec=ntlm depending on what the NAS device requires.
Moode Log

            
20210417 103219 worker: -- Start
20210417 103219 worker: Successfully daemonized
20210417 103219 worker: Integrity check (passed)
20210417 103220 worker: File check (OK)
20210417 103220 worker: Session vacuumed
20210417 103220 worker: Session loaded
20210417 103220 worker: Debug logging (OFF)
20210417 103220 worker: -- Device
20210417 103220 worker: ALSA cards: (0:Headphones | 1:D50s | 2:empty | 3:empty
20210417 103220 worker: MPD config: (1:D50s | mixer:(D50s ) | card:1)
20210417 103220 worker: ALSA mixer actual (D50s )
20210417 103221 worker: ALSA D50s volume set to (0%)
20210417 103221 worker: -- System
20210417 103222 worker: Host     (moode)
20210417 103222 worker: moOde    (7.1.0 2021-03-15)
20210417 103222 worker: RaspiOS  (10.6)
20210417 103222 worker: Kernel   (5.4.77-v7l+ #1371)
20210417 103222 worker: Platform (Pi-4B 1.4 2GB)
20210417 103222 worker: ARM arch (armv7l, 32-bit kernel)
20210417 103222 worker: MPD ver  (0.22.6_p0x3)
20210417 103222 worker: CPU gov  (performance)
20210417 103222 worker: USB boot not available
20210417 103222 worker: File system expanded
20210417 103222 worker: HDMI port off
20210417 103222 worker: -- Network
20210417 103222 worker: eth0 exists
20210417 103222 worker: eth0 address not assigned
20210417 103222 worker: wlan0 exists
20210417 103222 worker: Pi integrated wlan0 power save disabled
20210417 103222 worker: wifi country (US)
20210417 103222 worker: wlan0 trying SSID (Fios-ZWkC8)
20210417 103222 worker: IP addr (192.168.1.179)
20210417 103222 worker: Netmask (255.255.255.0)
20210417 103222 worker: Gateway (192.168.1.1)
20210417 103222 worker: Pri DNS (192.168.1.1)
20210417 103222 worker: Domain  (myfiosgateway.com)
20210417 103222 worker: -- Audio
20210417 103222 worker: ALSA card number (1)
20210417 103222 worker: MPD audio output (D50s)
20210417 103222 worker: Audio formats (S32_LE, SPECIAL, DSD_U32_BE)
20210417 103222 worker: ALSA mixer name (D50s )
20210417 103222 worker: MPD volume control (software)
20210417 103223 worker: Hdwr volume controller exists
20210417 103223 worker: Max ALSA volume (100%)
20210417 103223 worker: Reset renderer active flags
20210417 103223 worker: CamillaDSP (off)
20210417 103223 worker: -- MPD
20210417 103223 worker: MPD started
20210417 103223 worker: MPD accepting connections
20210417 103223 worker: MPD output 1 ALSA Default (off)
20210417 103223 worker: MPD output 2 ALSA Crossfeed (off)
20210417 103223 worker: MPD output 3 ALSA Parametric EQ (off)
20210417 103223 worker: MPD output 4 ALSA Graphic EQ (on)
20210417 103223 worker: MPD output 5 ALSA Polarity Inv (off)
20210417 103223 worker: MPD output 6 ALSA CamillaDSP (off)
20210417 103223 worker: MPD output 7 ALSA Bluetooth (off)
20210417 103223 worker: MPD output 8 HTTP Server (off)
20210417 103223 worker: MPD crossfade (off)
20210417 103223 worker: MPD ignore CUE files (yes)
20210417 103223 worker: -- Feature availability
20210417 103223 worker: Source select (available)
20210417 103223 worker: Source select (source: MPD)
20210417 103223 worker: Source select (output: D50s)
20210417 103230 worker: Bluetooth pairing agent (started)
20210417 103230 worker: Bluetooth (available: started)
20210417 103230 worker: Airplay renderer (available)
20210417 103230 worker: Spotify renderer (available: started)
20210417 103230 worker: Squeezelite (available)
20210417 103230 worker: RoonBridge renderer (not installed)
20210417 103230 worker: UPnP renderer (available)
20210417 103230 worker: DLNA server (available)
20210417 103230 worker: UPnP browser (available)
20210417 103230 worker: GPIO button handler (available)
20210417 103230 worker: Stream recorder (n/a)
20210417 103230 worker: -- Music sources
20210417 103230 worker: USB source (AUDIO)
20210417 103230 worker: USB source (AUDIO_)
20210417 103232 sourceMount(): Mount error: (mount.nfs: Failed to resolve server media: Name or service not known)
20210417 103232 worker: NAS and UPnP sources (mountall initiated)
20210417 103232 worker: -- Miscellaneous
20210417 103232 worker: USB volume knob (Off)
20210417 103232 worker: LCD updater engine started
20210417 103232 worker: USB auto-mounter (udisks-glue)
20210417 103232 worker: LED0 (On)
20210417 103232 worker: LED1 (On)
20210417 103232 worker: Saved MPD vol level (0)
20210417 103232 worker: Preamp volume level (0)
20210417 103232 worker: MPD volume level (0) restored
20210417 103232 worker: ALSA D50s volume (100%)
20210417 103232 worker: Auto-play (Off)
20210417 103232 worker: LocalUI started
20210417 103232 worker: Maintenance interval (3 hrs)
20210417 103232 worker: Screen saver activation (600)
20210417 103232 worker: Session permissions (OK)
20210417 103232 worker: Watchdog started
20210417 103232 worker: Ready
20210417 103810 sourceMount(): Mount error: (mount.nfs: Failed to resolve server media: Name or service not known)

I can see the library but there is a mounting lissue? My library name is valid and I updated the library. I literally have a 6" USB 3.0 from my drive to the Pi and a 3' USB running from the Pi to my Topping D50S.

Help?!
Reply
#2
Not sure what you are trying to achieve as you say that the Drive and DAC are both connected to your Pi by USB cables

Do you have a NAS as well as the cabled USB drive ?

Reply
#3
(04-17-2021, 11:23 PM)DRONE7 Wrote: Not sure what you are trying to achieve as you say that the Drive and DAC are both connected to your Pi by USB cables

Do you have a  NAS as well as the cabled USB drive ?

No. 

I have a 4TB USB 3.1 drive as my music source. I have my Topping D50S as my USB audio device from the Pi connected to my stereo.
Reply
#4
(04-19-2021, 02:32 PM)radiooff Wrote:
(04-17-2021, 11:23 PM)DRONE7 Wrote: Not sure what you are trying to achieve as you say that the Drive and DAC are both connected to your Pi by USB cables

Do you have a  NAS as well as the cabled USB drive ?

No. 

I have a 4TB USB 3.1 drive as my music source. I have my Topping D50S as my USB audio device from the Pi connected to my stereo.

I think @DRONE7 and I were thrown off by the title of your thread which suggests you are trying to use an NFS server as a music source. It seems that isn't so.

However, now that I look through your posted output I see the anomalous message

Code:
20210417 103232 sourceMount(): Mount error: (mount.nfs: Failed to resolve server media: Name or service not known)

I don't know why this error would occur unless an NFS source has been enabled in the m>Configure>Library>Music Source panel so that moOde knows to tell Raspberry Pi OS to attempt an nfs mount. The initial portion of your posted output appears to be a screenscrape of this panel and didn't show us any data.

Regards,
Kent
Reply
#5
My thoughts were the same... title and error seem to point to network file system yet the drive is locally attached.

Perhaps the o/p has activated the NFS source in error and if the setting was removed then MoOde would see only the USB drive as per normal.
(Would also explain why it "All of a sudden a few weeks back, Moode 7.1 stopped working for me." )

Reply
#6
I use NFS for my media too. No issues with 7.0. Also no problems with 7.1. Works like a charm.
Your error (Failed to resolve server media) seems like you entered a NFS server details wrong (if you have a server name try to put IP instead).
Reply


Forum Jump: