Thank you for your donation!


AroioDAC - Audio-HAT für Raspberry Pi
#1
does anyone know this new DAC?
I got it today and installed it.
As a driver, I took hifiberry-dac ...
But get no sound out ..

Code:
System Info:
M O O D E   S T A R T U P   L O G

20191023 114100 worker: -- Start
20191023 114101 worker: Successfully daemonized
20191023 114101 worker: Integrity check (passed)
20191023 114101 worker: Session loaded
20191023 114101 worker: Debug logging (off)
20191023 114101 worker: ALSA volume (None)
20191023 114101 worker: -- System
20191023 114103 worker: Host name     (moode)
20191023 114103 worker: moOde release (6.3.0 2019-10-02)
20191023 114103 worker: Raspbian OS   (10.1)
20191023 114103 worker: Linux kernel  (4.19.75-v7l+ #1270)
20191023 114103 worker: Platform      (Pi-4B 2GB)
20191023 114103 worker: Architecture  (armv7l)
20191023 114103 worker: MPD version   (0.21.15)
20191023 114103 worker: CPU governor  (ondemand)
20191023 114103 worker: USB boot not available
20191023 114103 worker: File system expanded
20191023 114103 worker: HDMI port on
20191023 114103 engine-mpd: Connection to MPD failed
20191023 114103 worker: File check (OK)
20191023 114103 worker: -- Network
20191023 114103 worker: eth0 exists
20191023 114103 worker: eth0 wait 0 for IP address
20191023 114106 worker: eth0 wait 1 for IP address
20191023 114110 worker: eth0 wait 2 for IP address
20191023 114113 worker: eth0 wait 3 for IP address
20191023 114116 worker: eth0 wait 4 for IP address
20191023 114538 worker: eth0 address not assigned
20191023 114538 worker: wlan0 exists
20191023 114538 worker: wifi country (DE)
20191023 114538 worker: wlan0 trying SSID (zefi55)
20191023 114539 worker: wlan0 (192.168.179.71)
20191023 114539 worker: -- Audio
20191023 114539 worker: ALSA outputs unmuted
20191023 114539 worker: ALSA card number (0)
20191023 114539 worker: Audio output (I2S audio device)
20191023 114539 worker: Audio device (HiFiBerry DAC)
20191023 114539 worker: Supported audio formats (S16_LE, S24_LE, S32_LE)
20191023 114539 worker: ALSA mixer name (Digital)
20191023 114539 worker: MPD volume control (software)
20191023 114539 worker: Hdwr volume controller not detected
20191023 114539 worker: -- Services
20191023 114539 worker: Reset renderer active state
20191023 114540 worker: MPD conf updated
20191023 114540 worker: MPD started
20191023 114540 worker: MPD accepting connections
20191023 114540 worker: Configure MPD outputs
20191023 114540 worker: MPD output 1 ALSA default (on)
20191023 114540 worker: MPD output 2 ALSA crossfeed (off)
20191023 114540 worker: MPD output 3 ALSA parametric eq (off)
20191023 114540 worker: MPD output 4 ALSA graphic eq (off)
20191023 114540 worker: MPD output 5 ALSA polarity inversion (off)
20191023 114540 worker: MPD output 6 ALSA bluetooth (off)
20191023 114540 worker: MPD output 7 HTTP stream (off)
20191023 114540 worker: MPD crossfade (off)
20191023 114540 worker: Audio source (Local)
20191023 114540 worker: Output device (Local)
20191023 114540 worker: USB auto-mounter (udisks-glue)
20191023 114540 worker: -- Music sources
20191023 114541 worker: USB sources (none attached)
20191023 114541 worker: NAS and UPnP sources (none configured)
20191023 114541 worker: -- Miscellaneous
20191023 114541 worker: Saved MPD vol level (0)
20191023 114541 worker: Preamp volume level (0)
20191023 114541 worker: MPD volume level (30) restored
20191023 114541 worker: ALSA volume level (None)
20191023 114541 worker: Auto-play (Off)
20191023 114541 worker: LocalUI started
20191023 114541 worker: Maintenance interval (6 hrs)
20191023 114541 worker: Screen saver activation (Never)
20191023 114541 worker: Session permissions (OK)
20191023 114541 worker: Watchdog started
20191023 114541 worker: Ready

and 

Code:
Audio information
Input / Output
Source:
http://stream.dancewave.online:8080/dance.mp3
Encoded at:
VBR compression
Decoded to:
24 bit, 44.1 kHz, Stereo, 128 kbps
Destination:
Local
Output rate:
24 bit, 44.1 kHz, Stereo, 2.117 Mbps
DSP operations
Volume ctl:
Software (MPD 32-bit float with dither)
Resampling:
off
Polarity inv:
off
Crossfade:
off
Crossfeed:
off
Parametric EQ:
off
Graphic EQ:
off
Replaygain:
off
Normalize vol:
off
Chip options:
, Gain=-6dB, Boost=0dB
Audio Device
Device:
HiFiBerry DAC
Chip:
Burr Brown PCM5102A
Interface:
I2S
Formats:
S16_LE, S24_LE, S32_LE
Platform:
Pi-4B 2GB

I see no problems first ....

Could also be that this card does not work with Raspberry 4
Greeting Zeferino
#2
I put your log output in code boxes for readability. Its the 5th button from the right on the toolbar when composing a post.

The line below indicates that ALSA is sending an autio stream to the device.

Code:
Output rate: 24 bit, 44.1 kHz, Stereo, 2.117 Mbps

I would ask the manufacturere of the device what driver they require and whether the device is compatible with the 4B.

-Tim
#3
(10-23-2019, 12:26 PM)Tim Curtis Wrote: I put your log output in code boxes for readability. Its the 5th button from the right on the toolbar when composing a post.

The line below indicates that ALSA is sending an autio stream to the device.

Code:
Output rate: 24 bit, 44.1 kHz, Stereo, 2.117 Mbps

I would ask the manufacturere of the device what driver they require and whether the device is compatible with the 4B.

-Tim

Hello Tim,
all good....
The DAC card works very well ...
The driver did not fit what was stated in the documentation
In another forum, I found the info to ....

[attachment=830]
[attachment=831]

thanks
#4
@Cardone

So which "I2S Audio Device" choice on the Audio Config page works? From the minimal Abacus specs of the AroioDAC I'd guess "HiFiBerry DAC+ Pro" but inquiring minds want to know for sure  Smile

As an aside, this board bumps my count of commercial products containing the TI PCM 5122 chip to 16 (pretty much all are in moOde's database). The various reactions of reviewers to the sound they hear from these different products illustrates how much the result depends on all the circuitry and layout which surrounds the raw DAC chip. Caveat emptor.

Regards,
Kent
#5
(10-23-2019, 05:11 PM)TheOldPresbyope Wrote: @Cardone

So which "I2S Audio Device" choice on the Audio Config page works? From the minimal Abacus specs of the AroioDAC I'd guess "HiFiBerry DAC+ Pro" but inquiring minds want to know for sure  Smile

As an aside, this board bumps my count of commercial products containing the TI PCM 5122 chip to 16 (pretty much all are in moOde's database). The various reactions of reviewers to the sound they hear from these different products illustrates how much the result depends on all the circuitry and layout which surrounds the raw DAC chip. Caveat emptor.

Regards,
Kent

In the documentation hifiberry-dac is specified as the driver. The driver was active but no sound.
After that I tried a few other drivers. I simply had no sound ....
In Volumio forum someone had used the driver hifiberry-dacplus ....
After a reboot came the sound .... Smile


Ciao
Zeferino
#6
Ah, yes, I forgot, HiFiBerry developed a unified driver for the DAC+ and DAC+ Pro.
#7
You would think the manufacturer of this DAC board would specify the correct driver to use. Certainly they must know that their documentation is wrong and that people are wasting their time trying to get their product to work.


Forum Jump: