Thank you for your donation!


HDMI output
#1
I might have missed this somewhere but is there a way to set the audio output to HDMI?  Can't seem to find anything obvious in the options/config.

Thanks!
Reply
#2
In MPD config set Audio output to "On-board audio device" then APPLY.

This setting covers both the 3.5mm audio port and the HDMI port. Also make sure that HDMI port is set to on in System config.
Enjoy the Music!
moodeaudio.org | Twitter Feed | Git Repo
Reply
#3
(08-18-2018, 11:56 AM)Tim Curtis Wrote: In MPD config set Audio output to "On-board audio device" then APPLY.

This setting covers both the 3.5mm audio port and the HDMI port. Also make sure that HDMI port is set to on in System config.

Thanks. I've got HDMI selected on the System config but I don't have any options for the Audio Device on the MPD config, the drop-down is blank...
Reply
#4
It should have at least "On-board audio device".

Post output from commands below and I'll have a look

aplay -l
cat /var/log/moode.log

-Tim
Enjoy the Music!
moodeaudio.org | Twitter Feed | Git Repo
Reply
#5
(08-18-2018, 02:06 PM)Tim Curtis Wrote: It should have at least "On-board audio device".

Post output from commands below and I'll have a look

aplay -l
cat /var/log/moode.log

-Tim


aplay: device_list:270: no soundcards found...

20180818 143455 worker: - Start
20180818 143455 worker: Successfully daemonized
20180818 143456 worker: Session loaded
20180818 143456 worker: Debug logging (off)
20180818 143456 worker: - Platform
20180818 143457 worker: Host (moode)
20180818 143457 worker: Hdwr (Pi-3B+ 1GB v1.3)
20180818 143457 worker: Arch (armv7l)
20180818 143457 worker: Rasp (9.4)
20180818 143457 worker: Kver (4.14.54-v7+)
20180818 143457 worker: Ktyp (Standard)
20180818 143457 worker: Gov  (performance)
20180818 143457 worker: Rel  (Moode 4.2 2018-07-11)
20180818 143457 worker: Upd  (None)
20180818 143457 worker: MPD  (0.20.20)
20180818 143457 worker: USB boot enabled
20180818 143457 worker: File system expanded
20180818 143457 worker: HDMI port on
20180818 143457 worker: File check ok
20180818 143457 worker: - Network
20180818 143457 worker: eth0 exists
20180818 143458 worker: eth0 wait 0 for IP address
20180818 143501 worker: eth0 wait 1 for IP address
20180818 143504 worker: eth0 wait 2 for IP address
20180818 143507 worker: eth0 wait 3 for IP address
20180818 143510 worker: eth0 wait 4 for IP address
20180818 143513 worker: eth0 wait 5 for IP address
20180818 143540 worker: eth0 wait 6 for IP address
20180818 143543 worker: eth0 wait 7 for IP address
20180818 143546 worker: eth0 wait 8 for IP address
20180818 143548 mpd-config: Connection to MPD failed
20180818 143549 worker: eth0 wait 9 for IP address
20180818 143552 worker: eth0 address not assigned
20180818 143552 worker: wlan0 exists
20180818 143552 worker: wifi country (GB)
20180818 143552 worker: wlan0 trying SSID (PlusnetWireless969D05)
20180818 143552 worker: wlan0 (192.168.1.126)
20180818 143552 worker: - Audio
20180818 143552 worker: ALSA outputs unmuted
20180818 143552 worker: ALSA card number (0)
20180818 143552 worker: Audio output (On-board audio device)
20180818 143552 worker: ALSA mixer name (Invalid card number.)
20180818 143552 worker: MPD volume control (software)
20180818 143552 worker: Hdwr volume controller exists
20180818 143552 worker: - Services
20180818 143552 worker: Reset renderer active
20180818 143554 worker: MPD started
20180818 143554 worker: MPD scheduler policy (time-share)
20180818 143554 worker: Configure MPD outputs
20180818 143554 worker: MPD output 1 ALSA default (on)
20180818 143554 worker: MPD output 2 ALSA crossfeed (off)
20180818 143554 worker: MPD output 3 ALSA parametric eq (off)
20180818 143554 worker: MPD output 4 ALSA graphic eq (off)
20180818 143554 worker: MPD output 5 ALSA bluetooth (off)
20180818 143554 worker: MPD crossfade (off)
20180818 143554 worker: Bluetooth controller started
20180818 143601 worker: Bluetooth controller initialized
20180818 143601 worker: - Music sources
20180818 143601 worker: USB sources (none attached)
20180818 143602 worker: NAS sources (mountall initiated)
20180818 143602 worker: - Miscellaneous
20180818 143602 worker: Volume level (60) restored
20180818 143602 worker: LocalUI started
20180818 143602 worker: Maintenance interval (21600)
20180818 143602 worker: Screen saver timeout (Never)
20180818 143602 worker: Watchdog started
20180818 143602 worker: Ready
20180818 143755 worker: Job i2sdevice
20180818 143841 worker: Job i2sdevice
20180818 143912 worker: Job mpdrestart
20180818 143915 worker: Job i2sdevice
Reply
#6
The output indicates breakage somewhere in the build or configuration.

aplay: device_list:270: no soundcards found...

20180818 143552 worker: - Audio
20180818 143552 worker: ALSA outputs unmuted
20180818 143552 worker: ALSA card number (0)
20180818 143552 worker: Audio output (On-board audio device)
20180818 143552 worker: ALSA mixer name (Invalid card number.)

Below is what should appear on a 3B+ with a clean moOde Build.

Code:
pi@moode:~ $ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA]
 Subdevices: 7/7
 Subdevice #0: subdevice #0
 Subdevice #1: subdevice #1
 Subdevice #2: subdevice #2
 Subdevice #3: subdevice #3
 Subdevice #4: subdevice #4
 Subdevice #5: subdevice #5
 Subdevice #6: subdevice #6
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 1: bcm2835 ALSA [bcm2835 IEC958/HDMI]
 Subdevices: 1/1
 Subdevice #0: subdevice #0
pi@moode:~ $


pi@moode:~ $ cat /var/log/moode.log
.
.
20180817 115215 worker: - Audio
20180817 115215 worker: ALSA outputs unmuted
20180817 115215 worker: ALSA card number (0)
20180817 115215 worker: Audio output (On-board audio device)
20180817 115215 worker: ALSA mixer name (PCM)
.
.
Enjoy the Music!
moodeaudio.org | Twitter Feed | Git Repo
Reply
#7
(08-18-2018, 04:23 PM)Tim Curtis Wrote: The output indicates breakage somewhere in the build or configuration.

aplay: device_list:270: no soundcards found...

20180818 143552 worker: - Audio
20180818 143552 worker: ALSA outputs unmuted
20180818 143552 worker: ALSA card number (0)
20180818 143552 worker: Audio output (On-board audio device)
20180818 143552 worker: ALSA mixer name (Invalid card number.)

Below is what should appear on a 3B+ with a clean moOde Build.

Code:
pi@moode:~ $ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA]
 Subdevices: 7/7
 Subdevice #0: subdevice #0
 Subdevice #1: subdevice #1
 Subdevice #2: subdevice #2
 Subdevice #3: subdevice #3
 Subdevice #4: subdevice #4
 Subdevice #5: subdevice #5
 Subdevice #6: subdevice #6
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 1: bcm2835 ALSA [bcm2835 IEC958/HDMI]
 Subdevices: 1/1
 Subdevice #0: subdevice #0
pi@moode:~ $


pi@moode:~ $ cat /var/log/moode.log
.
.
20180817 115215 worker: - Audio
20180817 115215 worker: ALSA outputs unmuted
20180817 115215 worker: ALSA card number (0)
20180817 115215 worker: Audio output (On-board audio device)
20180817 115215 worker: ALSA mixer name (PCM)
.
.

Yeah, I didn't think 'no soundcards found' was good!

I'll try and rebuild the image.  Thanks for your help.
Reply
#8
(09-25-2020, 01:14 PM)Colin of Rame Wrote:
(08-18-2018, 01:32 PM)arDarthE Wrote:
(08-18-2018, 11:56 AM)Tim Curtis Wrote: In MPD config set Audio output to "On-board audio device" then APPLY.

This setting covers both the 3.5mm audio port and the HDMI port. Also make sure that HDMI port is set to on in System config.

Thanks. I've got HDMI selected on the System config but I don't have any options for the Audio Device on the MPD config, the drop-down is blank...

You need to click on the Edit MPD button and audio output is first option.
I found this easy enough but it took me half an hour to work out I had no output because volume was set at 0. doh!

Thanks for the tip on "Edit MPD"
Reply


Forum Jump: